Ha én zongora lennék, akkor érezném jól magam, ha 15 foknál nem lennék hûvösebben, de 25 fokban már melegem van. A nagyon nedves levegõtõl megbetegszem, a száraz levegõtõl kiszáradok. A huzatot nem bírom, és napra se tegyetek. Molyok ellen gyógyszerre van szükségem, ha kályha közelébe kerülök, az számomra végzetes. Ha ezekre figyelsz, igazi játszótársad leszek a zenei játékunkban.

A zongora olyan anyagokból, mint pl. fa, vas, filc, bõr stb. épül, melyek természetükbõl adódóan klíma és környezeti változásokra érzékenyen reagálnak. A felsorolt anyagok összessége adja a jellegzetes zongorahangot, amit egyetlen hangszer sem utánozhat. A stabil felépítés ellenére a zongora különös figyelmet és rendszeres karbantartást igényel. Ahogyan az emberek, a zongorák sem szeretik a túlságosan száraz és nedves környezetet. Hasonló klímában érzik jól magukat, mint mi! Hogyan õrizheti meg hangszere állapotát és értékét?
Évközben nemcsak komoly hõmérsékletingadozás megy végbe, hanem a relatív páratartalom is szélsõségesen változhat. Míg télen a relatív páratartalom a fûtés miatt lemegy 25%-ig, a fülledt napokon elérheti az akár 90%-ot is. Az ilyen ingadozások teszik leginkább tönkre az Ön zongoráját: a rezonáns megreped, a mechanika akadozik, és érzéketlenné válik, stb. Egy stabil hõmérséklet 18 és 24° között, 40-töl 60%-os relatív páratartalom mellett lényegesen meghosszabbíthatja a zongora életét, és ami még legalább olyan fontos, kevesebb mûszaki probléma merül fel. Szellõztessünk úgy, hogy a hangszer ne legyen a légáram útjában, lehetõség szerint óvjuk a szélsõséges hõmérsékletingadozástól.

A megfelelõ klíma alkalmazásával:

* Növekszik a hangolás stabilitása(a rezonáns is kevésbé dolgozik)
* A játék érzet marad
* A zongora fa alkatrészei kevésbé fáradnak el
* Csökken a karbantartás, felújítás költsége

Hova helyezzük el a hangszert?

Minél messzebb az ablaktól, nedves falaktól, átmenõ légáramtól, napsütéstõl és hõforrásoktól. Padlófûtés esetén különösen figyeljen a megfelelõ páratartalomra, lehetõség szerint kapcsoljuk ki a hangszer alatti fûtést! Lehetõleg a zongora teljes területe alatt helyezzünk el hõszigetelõ anyagot, esetleg egy vastagabb szõnyeget. Párologtasson, ha szükséges. Elõfordul, hogy a szobanövények is elegendõek. Esõs idõszakban pedig ne szellõztessen feleslegesen, a túl magas páratartalom elkerülése érdekében.
Ha Ön ezeket a tanácsokat elfogadja, a hangszere hosszú ideig jó társa lehet.